Ofärgade glasförpackningar
Sortera dina glasförpackningar i färgat och ofärgat glas. Lämnas på återvinningscentralen eller på en återvinningsstation.
Det insamlade glaset hämtas ofta i lastbilar med tvådelat flak, som kan ta både färgat och ofärgat glas samtidigt. Det mesta glaset samlas i mellanlager innan det fraktas vidare för återvinning i Hammar utanför Askersund, där alla glasförpackningar för återvinning tas om hand. En första sortering av glaset görs för hand. Sten, metall, plast och andra större material som hamnat fel tas då bort. Mindre föroreningar sorteras bort maskinellt, bland annat med hjälp av magneter, metalldetektorer och vakuumsug. Det färgade glaset delas upp i grönt och brunt med hjälp av fototeknik. Därefter krossas glaset, för att sedan användas som råvara till nya produkter.
Exempel
Ofärgade syltburkar, tomma parfymflaskor i glas, saft och vinflaskor.
Gör så här
Glasförpackningar lämnas på återvinningsstation. Skölj ur kladdigt innehåll. Ta av kapsyler, lock och korkar och sortera dem till återvinning efter materialslag. Porslin, keramik och glas som inte är förpackningsglas får inte lämnas i glasfacket utan lämnas som restavfall eller som grovavfall.
Vad händer sen?
Allt glas hamnar hos SvenskGlasÅtervinning i Närke. Där bearbetas materialet till ny råvara för olika glasbruk
Spara
Tänk på att
Förpackningarna behöver inte rengöras för återvinningens skull, utan enbart för din egen närmiljös skull. Däremot behöver de vara tömda. Förpackningar med olika material ska separeras. Om det inte går att skilja de olika materialen åt, sorterar du förpackningarna efter det viktmässigt dominerande materialet. Du avgör själv vilket material du anser att förpackningen består av mest.
Visste du att
Man kan återvinna stål och aluminium hur många gånger som helst. Återvinning av aluminium sparar 95 % av energin som annars behövs för att göra ny.