Vi väger det osorterade avfallet
Alla förpackningar och matavfall som hamnat i restavfallet vägs separat. På så vis får vi statistik över hur mycket avfall i restavfallskärlet som faktiskt hör hemma där och hur mycket som egentligen borde sorterats som matavfall, eller lämnats på en återvinningsstation/återvinningscentral.
Fyrfackskärl innebär bättre sortering
I Munkedal, där fyrfackssystemet för hemsortering infördes hösten 2019, syns en tydlig skillnad på hur matavfall och förpackningar sorteras ut beroende på vilka sopkärl hushållet har. Villakunder i Munkedal med fyrfackskärl har hälften så mycket felsorterat matavfall som övriga kunder i Munkedal. Även andelen förpackningar som slängs i restavfallet i fyrfackskärlen är lägre än för övriga typer av sopkärl.
Mängden restavfall har minskat
Förutom att plockanalysen visar på en lägre andel matavfall och förpackningar i restavfallet kan vi även se att den totala mängden restavfall från Munkedals kommun har minskat. Innan insamling i fyrfackskärl infördes slängde en hushållskund i snitt 220 kg mat- och restavfall per år och efter införandet har mängden sjunkit till 170 kg per år.