Restavfall och matavfall lägger du i ditt kärl.
I hushållssoporna lägger du restavfallet, det avfall som inte går att återvinna. Avfallet förbränns och bildar el och värme.
Undrar du när våra återvinningscentraler är öppna? Du hittar våra öppettider på rambo.se första sida samt direkt när du kommer in i appen Mitt Rambo. Appen Mitt Rambo finns där du laddar ned appar.
Sorteringsguide. När du sorterar förpackningar av papper, glas, plast och metall och lämnar in det så kan materialet återvinnas och bli nya produkter. Matavfallet blir biogas till fordon och näringsrik jord, så kallat biogödsel. Restavfallet kör vi till förbränning där det eldas och blir till energi och fjärrvärme.
Här finns ett nedladdningsbart sorteringsblad på 33 olika språk som är fritt att använda: Ta mig till sorteringsbladen!
Nedan kan du läsa mer om olika sopor som uppstår i ett hushåll, hur de ska sorteras och vad som händer med dem efteråt.
Här kan du söka och ta reda på hur olika saker skall sorteras och var de skall lämnas.
I hushållssoporna lägger du restavfallet, det avfall som inte går att återvinna. Avfallet förbränns och bildar el och värme.
Restavfallet är det som blir kvar när förpackningar och mat är utsorterat. Avfallet förbränns och blir till fjärrvärme och el till bostäder.
Läs mer om RestavfallOm du har möjlighet kan du sortera ut matavfallet och kompostera det i en egen hemkompost. Bor du i Lysekils, Munkedal eller Tanums kommuner kan du få separat hämtning av matavfall och bidra till en bättre miljö.
Läs mer om Matavfall
Sortera dina glasförpackningar i färgat och ofärgat glas. Ta av kapsyler, lock och korkar och sortera dem till återvinning efter materialslag på återvinningsstation.
Läs mer om Färgade glasförpackningarSortera dina glasförpackningar i färgat och ofärgat glas. Tag av kapsyler, lock och korkar och sortera dem till återvinning efter materialslag på återvinningsstation.
Läs mer om Ofärgade glasförpackningarKonservburkar, aluminiumfolie, kapsyler, metallock lämnas på återvinningsstation.
Läs mer om MetallförpackningarMjölk- och cornflakespaket, wellpapp, papperslådor, omslagspapper, och papperspåsar lämnas på återvinningsstation.
Läs mer om PappersförpackningarMjukplast och frigolit, dunkar, burkar, flaskor, påsar och annat gjort av plast lämnas på återvinningsstation.
Läs mer om PlastförpackningarDags- och kvällstidningar, kataloger, magasin och reklamblad. Även pocketböcker, skrivpapper och kopieringspapper kan återvinnas.
Läs mer om Tidningar och trycksakerGlödlampor, lågenergilampor, halogenlampor och lysrör får inte lämnas i glasinsamlingen. De lämnas på återvinningscentral.
Läs mer om Lysrör och glödlamporSmåbatterier kan du lämna till Samlaren, återvinningscentralen eller i batteriinsamlingens röda batteriholkar.
Läs mer om BatterierRester av färg, lösningsmedel, lacknafta, växtskyddsmedel, nagellack, sprayburkar med innehåll kvar och kemikalier lämnas för särskilt omhändertagande på återvinningscentralen. Är du osäker på hur du ska hantera ditt farliga avfall, kontakta oss innan du besöker återvinningscentralen.
Läs mer om Farligt avfallGamla möbler, trasiga pulkor och cyklar, utslitna mattor, större trasiga leksaker och skrymmande emballage. Avfall från hushåll som inte ska vara i kärlet.
Läs mer om GrovavfallGrenar, ris, kvistar, löv, fallfrukt, gräsklipp och annat organiskt avfall från trädgården lämnas tillsammans med trädgårdsavfall på återvinningscentralen. Är du osäker på hur växtavfall av invasiva främmande arter behöver hanteras kontaktar du oss innan ditt besök på återvinningscentralen.
Läs mer om TrädgårdsavfallAllt som inte är trasigt men du själv inte längre använder kan du göra rent och lämna till återbruk på återvinningscentralen eller till närliggande second hand.
Läs mer om ÅterbrukNär du sorterar förpackningar av papper, glas, plast och metall och lämnar in det så kan materialet återvinnas och bli nya produkter. Matavfallet blir biogas och näringsrik jord, så kallat biogödsel. Restavfallet kör vi till förbränning där det eldas och blir till energi och fjärrvärme.
Du hittar mer information om sortering och återvinning på www.sopor.nu
Ett ton hårda plastförpackningar kan återvinnas till cirka 84 000 blomkrukor. Plastförpackningar kan återvinnas upp till 7 gånger innan plasten är utsliten och går till energiutvinning.
Denna webbplats använder kakor (cookies). Om du fortsätter att använda webbplatsen accepterar du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.