Så funkar passersystemet

Från 1 januari 2023 börjar passersystemet gälla på alla våra återvinningscentraler. Här kan du läsa om vad det kommer att innebära för dig som kund. Du har också fått hem en broschyr med information om hur det fungerar.

Så här går det till när du besöker oss:

Därför satsar vi på ett passersystem

Vi vill skapa en trygg och trevlig miljö för såväl dig som besökare som vår personal. Genom att begränsa antalet fordon på anläggningarna minskar risken för trängsel vilket gör ditt besök smidigare.

Vad kommer passersystemet innebära för mig?

För dig som har svenskt körkort och är folkbokförd* i en av Rambos kommuner, innebär det nya passersystemet i stort sett ingenting**. När du besöker återvinningscentralen (ÅVC) fungerar nämligen ditt körkort som passerkort och öppnar bommen.

*Och har ett renhållningsabonnemang för privathushåll hos oss på Rambo.
**Från och med 1 januari 2023 får villor/fritidshus 12 avgiftsfria besök per år och lägenhet får 8 besök.

Är du folkbokförd på annan ort?

Om du står som abonnemangsägare kommer ditt svenska körkort att fungera som passerkort. Vill du lägga till fler körkort (användare) på din fastighetsadress gör du detta på Mitt Rambo, via rambo.se. På så vis kan även personer som inte är folkbokförda på fastighetsadressen nyttja hushållets fria besök.

Saknar du svenskt körkort?
Beställ ett passerkort på rambo.se

Har du inget svenskt körkort så behöver du beställa ett passerkort för att kunna besöka våra återvinningscentraler. Du beställer ditt passerkort genom att logga in på Mitt Rambo på vår hemsida. Obs! Beställ ditt passerkort i god tid. Du kan hämta ut kortet tidigast 5 arbetsdagar efter beställning. Du hämtar kortet på den ÅVC du väljer vid beställning. Det första kortet är gratis. Men skulle det komma bort kostar ett nytt kort 200 kr (enligt 2023 års prisläge).

 

Passersystemet rent praktiskt – så här går det till:

Vi vill skapa en trygg och trevlig miljö för såväl dig som besökare som vår personal. Genom att begränsa antalet fordon på anläggningarna minskar risken för trängsel vilket gör ditt besök smidigare.

1. Kör fram till terminalen. När du kommer fram till din återvinningscentral möts du av en terminal med display och en bom.
2. Registrera besöket. Du registrerar ditt besök genom att föra in körkortet i kortläsaren eller hålla upp ditt passerkort mot kortläsaren.
3. Välkommen in! Bommen öppnas och du kan köra in och lämna ditt avfall.

 

Så här loggar du in på Mitt Rambo

Inloggning med BankID

Står du som abonnemangsägare kan du logga in med ditt BankID. Ett konto skapas då automatiskt på Mitt Rambo.

Inloggning med kundnummer & lösenord

Saknar du BankID behöver du skapa ett nytt konto innan du loggar in första gången. Därefter kan du logga in med kundnummer och det lösenord du valt.

Skapa konto

Första gången du ska logga in på Mitt Rambo med kundnummer behöver du skapa ett konto. För att skapa kontot behöver du kundnummer och anläggningsnummer som du hittar på dina fakturor från Rambo, samt ditt personnummer. När du har skapat ditt konto kan du logga in med kundnummer och det lösenord du valt.

Hantera ditt abonnemang via Mitt Rambo

På Mitt Rambo kan du som abonnemangsägare logga in och ändra dina uppgifter, hantera dina användare, se dina ÅVC-besök och beställa passerkort med mera. Du loggar in här. 

  • Du kan enkelt lägga till fler körkort för personer du vill ska kunna nyttja hushållets besök.
  • Du kan enkelt se hur många fria ÅVC-besök du har kvar för året.
  • Om du behöver ett passerkort beställer du det enkelt här och väljer den ÅVC där du vill hämta ut det.

Vanliga frågor om passersystemet

När börjar systemet att gälla?

Den 1 januari 2023 kommer passersystemets regelverk att träda i kraft.

Hur många fria besök kommer mitt hushåll att få?

Från och med 1 januari 2023 får villor/fritidshus 12 avgiftsfria besök per år och lägenhet får 8 besök. Det är kommunfullmäktige som beslutat om passersystemets regelverk. Du kommer att kunna se hur många fria besök du har kvar när du loggar in på Mitt Rambo.

Vad gäller för företagare?

Företag betalar som vanligt enligt gällande prislista, läs mer på rambo.se.

Behöver jag ett nytt abonnemang för att nyttja återvinningscentralen?

Nej. Är du privatkund hos oss på Rambo så har du redan ett renhållningsabonnemang. Det är samma abonnemang som innebär att vi tömmer dina sopor och som ger dig tillgång till våra återvinningscentraler.

Vad händer när jag har förbrukat mina fria besök?

Om du skulle förbruka dina fria besök under året tar vi ut en avgift per extra besök. Avgiften ligger på 200 kr per extra besök från 1 januari 2023.

Kommer mina besök att räcka?

Ja, efter att vi hört oss för med andra kommuner, så har det visat sig att de kommuner som infört passersystem har ett besökssnitt på 4-6 gånger per år och hushåll.

Kommer det fortfarande vara gratis att besöka ÅVC?

Ja, inom ramen för de fria besöken. När passersystemet är helt infört 1 januari 2023 kommer avgifter för fraktioner som bygg- och rivningsavfall att upphöra.

Kan jag besöka alla Rambos ÅVC:er?

Det är fritt att besöka vilken återvinningscentral du vill i Rambos kommuner, varje besök registreras från det totala antalet fria besök.

Sparas mina fria ÅVC-besök om jag inte nyttjar dem?

Nej. Antalet fria besök kommer att nollställas inför varje nytt år.

Varför fungerar bara svenskt utfärdade körkort?

Det beror på att mjukvaran som används inte kan läsa av andra länders körkort.

Kan jag använda både körkort och skaffa ett passerkort?

Ja, i vissa fall. I hushåll där abonnemangsägaren inte har svenskt körkort kommer man kunna beställa ett passerkort. Man har då också möjlighet att lägga till andra svenska körkort för de personer man vill ska kunna nyttja hushållets fria besök. Detta görs via Mitt Rambo.

Kan jag beställa fler passerkort?

Nej, ett hushåll kan endast ha ett passerkort. Däremot kan du såklart beställa ett nytt mot en avgift på 200:- (enl. 2023 års prisläge) om du tappat bort ditt kort. Då behöver det gamla avaktiveras. Läs mer om hur du gör på Mitt Rambo.

Vad kan jag lämna utan att det dras av de fria besöken?

Vitvaror, farligt avfall, elektronikavfall och väl förpackade invasiva växter kan lämnas utan att de fria besöken dras av, men endast om du enbart kommer med någon av dessa fraktioner.